Det skjer de fleste av oss en gang i blant – at ikke ferien går helt etter planen. I fjor ble det meldt så mye som 8.000 forsikringsskader, i følge Didrik Samuelsen Stensrud, produktsjef i Eika. Her er fem typiske ferieuhell, og hva du må gjøre om de skulle ramme deg:

1. Influensasyk og sengeliggende
Du har jobbet på spreng for å få unna gjøremålene på jobb før du skal nyte en uke med familien på høyfjellet. Dere har leid en flott hytte og har allerede pakket skiutstyret, men i det du senker skuldrene, inntar influensaen kroppen og du kan se langt etter hyttedrømmen og nypreppa skispor. Å sitte timer i bil for å komme dit, er helt uaktuelt. Får du igjen kostnadene når du avbestiller utleiehytta?

- Avbestillingsforsikringen dekker avbestillingsutgifter som blant annet skyldes akutt sykdom som rammer forsikrede eller forsikredes nærmeste familie i EØS. Men husk at du må skaffe legeattest som bekrefter at du oppsøkte lege før reisens begynnelse og at avbestillingen skyldes akutt sykdom eller ulykkesskade, understreker Stensrud.

2. Matforgiftet i utlandet
All inclusive og buffé-livet byr ikke bare på late dager og kveldskos. Det sies at så mye som én av fire opplever matforgiftning i løpet av et år. Forurenset mat kan få den mest robuste mage til å gå i krøll, men heldigvis kommer de fleste seg i løpet av et døgn. I alvorlige tilfeller kan det derimot bli nødvendig med en innleggelse for å unngå dehydrering. Men sykehusopphold i andre land kan koste dyrt. Heldigvis betales det erstatning for påløpte utgifter før du kommer tilbake til ditt hjemsted i Norge, sier Stensrud.

- Generelt dekker forsikringen nødvendige og vanlige utgifter som du pådrar deg under reise, ved ulykkesskade, akutt sykdom eller død, i tillegg til uventet akutt forverring av kronisk lidelse, legger han til.

3. Alene ved bagasjebåndet
Kjenner du følelsen av å stå igjen alene ved bagasjebåndet på flyplassen og vente på kofferten din? De fleste opplever heldigvis at kofferten kommer til sin rett innen et par dager. I mellomtiden er det bare å smøre seg med tålmodighet og handle inn det du måtte trenge av nødvendige toalettartikler, undertøy og klær. Forsikringen dekker forsinket reisegods ved utreise, i følge Stensrud.

- Når innsjekket reisegods har ankommet minst 4 timer forsinket til reisemålet, refunderes nødvendige utgifter med inntil 5.000 kroner per person i den tiden reisegodset er savnet, fortsetter han.

- Men husk å ta vare på alle kvitteringer og få forsinkelsen bekreftet av transportøren, legger han til.

4. Afterski og dagen derpå
Mange kjente og dans til langt på natt – for en kveld! Bare så synd at du kom hjem uten den nye skijakka di. Du lette etter den før du tok taxi hjem til hytta, men ringer utestedet likevel. Kanskje den har kommet til rette, men nei.. Jakka er søkk borte.

- Forsikringen dekker tyveri, men ikke ting som er mistet eller gjenglemt. Det er viktig at tyveri straks meldes til politi på stedet, forteller Stensrud. Har du blitt frastjålet noe på et utested, en restaurant eller lignende, må det meldes til stedet og bekreftes skriftlig. Både anmeldelsen og bekreftelsen fra stedet er nemlig nødvendige bevis på at tyveriet har inntruffet, avslutter han.

5. Turist i egen by
Endelig har du tid til å vandre rundt, ta lunsjen på kafé og bare slappe av. Du tar bussen til byen, men i det du skal av oppdager du at vesken din er borte. Noen har regelrett stjålet den fra setet ved siden av deg. Det er riktignok litt jobb med å måtte erstatte alle kort og nøkler, men visste du at reiseforsikringen gjelder med en gang du forlater hjemmet? Anmeld forholdet og legg ved dokumentasjon, så får du tapet dekket av forsikringen. Det er i alle fall et lite plaster på såret.

Uansett hva slags type reise du planlegger, sørg for å ha reiseforsikringen i orden. Siden reiseforsikringen gjelder så fort du er utenfor hjemmet, betyr at den også vil være god å ha for deg som sparer feriedagene til senere i år. Bestill reiseforsikring i dag, så kan du senke skuldrene vel vitende om at det ordner seg om noe uforutsett skulle skje.